Valu allosas kõhtu kui ma suitsetan,

Ma ei saa aru, sest ma toitun tervislikult: puuviljad, teraviljatooted, kala liha asemel, vähe magusat, vähesel määral saia. Kui selle tulemus on korras, siis on see veenev argument nii patsiendile kui tohtrile. Samuti on tihti püsti tõustes veidi nõrkus ja pea käib ringi, teinekord ka pikali olles.

Läbi interneti suhteliselt võimatu tromboosi diagnoosida. Kaljusaar Küsimus nr 56 Tere. Kas 33 aastasel mehel võib tromb põhjustada südame rütmihäireid ning milliseid vereproovide analüüsi tulemused näitavad trombi ohtu.

Mure selles, et ka kunagi isa on trombi tõttu 40 aastaselt surnud. Nimelt 2 nädalat enne südame rütmist välja minekut sai käidud lennureisil, mis kestis 7 tundi. Südame rütmi tagasisaamine võttis aega haiglas Eestis u. Lõpetuseks — milliseid uuringuid võiks veel teha, et teada saada, millest selline rütmihäire võib olla põhjustatud ning kas on trombiohtu. Palun lugege läbi kodulehel olev virvendusarütmia info.

valu allosas kõhtu kui ma suitsetan terava valu allosas kõhu all

Sealt saate vastused oma küsimustele. Kui kõikidele küsimustele vastuseid ei saa, siis palun pöörduda kardioloogi vastuvõtule. Küsimusi on Teil palju ja neid pole võimalik mailitsi käsitleda. Virvendusarütmia on nii paljude aspektidega haigus ja vahest noorematel inimestel pole selgeid haiguslike põhjusi, vaid on südame nn elektrisüsteemi häire ja sellisel korral tromboosi riskid on madalad.

Kaljusaar Küsimus nr 55 Tere! Olen Jalg on valulik ja turses, õieti käia ei saa, vaid longates. EMO arts kirjutas välja Clexane süstelahuse, mida 24h tagant pean süstima. Praeguse seisuga on tehtud 1 süst. Küsimus, et kas ma saan kuidagi seda valulikust kiiremini leevendada, lisaks sellele et kannan ravisukki ja määrin ka liotoni peale.

Kas pikem jalg peaks saama puhata või ma pean just vastupidi rohkem käia kuigi jalg on valulik. Kuidas ma saan leevendada valu? Kui ruttu võiks esimesed tulemused peale Clexane süstimist olla? Kas juba äkki mõne päevaga? Kui Teil on raseduse ajal diagnoositud pindmiste veenide tromboos siis ravikuuri kestus süstidega on minimaalselt 45 päeva.

Kindlasti ei kao valulikkus ja turse ära päevaga-ravim lõhustab trombi ning valu ja turse kaovad sedavõrd, kui taastub normaalne verevool.

Nii et varuge kannatust! Mõnel kaovad kaebused nädalaga, mõnel võtab kauem aega. Mida Te ise saate leevenduseks teha? Kindlasti kanda ravisukka, abi võib olla Liotoniga määrimisest ja kui valu ikka väga tugev, siis tuleb lisaks võtta valuvaigistit. Kuna olete rase, siis oleks hea, kui saaksite valuvaigistite hulh´ka hoida minimaalsena.

Soovitaksin valu korral Paratsetamooli. Kõndimisest-võite kõndida, kuid nii palju, kui jalg lubab. Ei tohi kõndida nn. Kui valu tekib, peate puhkama. Samas tromboosi tõttu ei pea olema voodireziimil. Sukles Küsimus nr 54 Tere! Olen 28a neiu. Olen kasutanud varasemalt järjest 5a antibeebipille ja käinud regulaarselt günekoloogi juurest ennast kontrollimas.

Billidega tegin aastase pausi ja nüüd alustasin nende taaskasutamist. Kuna viimasel ajal on räägitud palju antibeebipillide riskitegurist tromboosist, siis kuidas ma saaksin seda vältida.

Kas peaksin regulaarselt käima ka perearstil, kes teeb vajaliku läbivaatuse ja veretestid? Kombineeritud toimega antibeebipillidega võib kaasneda suurenenud tromboosirisk. Selleks, et pillide tarvitamine oleks Teile ohutu, on vaja teada, kas Teil esineb teisi tromboosi riskitegureid.

Need oleksid: ülekaal, suitsetamine, mingi krooniline kopsuhaigus või krooniline südamepuudulikkus või põletikuline soolehaigus, pahaloomuline kasvaja. Lisaks peaks teadma teie perekondlikku ajalugu tromboosi osas-kas teie vanematel-vanavanematel on esinenud veenitromboosi. Kui Teil endal tromboosi riskitegureid pole ega pole ka perekonnas lähisugulastel tromboosi esinenud, siis võite tarvitada antibeebipille.

Kui olemas mingi riskitegur, siis vaja koos teiega arutada, kuidas edasi. Kai Sukles Küsimus nr 53 2 nädalat tagasi saabusin pikalt lennureisilt.

Kokku lendasin pea 24 h, millest üks lend oli järjest 14 h. Loomulikult läksid jalad lennureisi ajal paiste, kuid see on ka osaliselt arusaadav. Murelikuks teeb valu allosas kõhtu kui ma suitsetan, et nüüd peale lennureisi lähevad jalad kergelt tööpäeva lõpuks labajala pealt paiste.

Mitte küll väga hullult, aga veidi siiski. Kui istun, siis tunne jalgades pakitsust. On kohe tunda, et veri just reie tagaosas nagu h´ästi ei liigu. Püsti olles ja liikudes on väga mugav olla. Jalad on paiste läinud ka varem tööpäeva lõpuks, kuid sellist pingetunnet reie tagaküljes pole enne tundnud. Mul on ka parema jala sääremarja peal väike veenilaiend. See küll ei puneta ega valuta ega anna andast muud moodi tunda. Mingit punetust või kuumust jalgades ei tunne.

Pigem on jalalabad külmad. Igaks juhuks alustasin koduse raviga Lioton ja Venoruton.

Kas peaksin muretsema ja perearsti juurde pöörduma? Kas peale sellist pikka lennureisi võib olla tekkinud oht trombi tekkeks? Lisainfoks, et ma ka suitsetan. Pikk lennureis üle 8 tunni on tromboosi riskiteguriks ning tromboos võib tekkida kuni 1 kuu pärast lennureisi. Ka suitsetamine on riskiteguriks. Samas enamasti on veenitromboos ühepoolne, s. Lioton ja Venoruton on head asjad, kuid kui on tegu veenitromboosiga, siis jääb nendest väheseks. Soovitan Teil esmalt pöörduda perearsti poole ning määrata D-dimeeride tase veres.

Negatiivsed s. Kui D-dimeerid on positiivsed, siis see ei kinnita küll otseselt tromboosi diagnoosi, kuid sel juhul oleks vaja teha jalaveenidest ultraheliuuring. Sinna saadab perearst kiirkorras ning seda tehakse haiglate EMOdes. Sukles Millest või kuidas tekib kopsutromb ja kuidas sellest hoiduda?

Palun lugege kodulehelt sellekohast informatsiooni. Kaljusaar Kas insuliin byettat võib kasutada Marevani ravis? Marevanravi ajal võib kasutada kõiki insuliine. Kaljusaar Küsimus nr 50 Tere, Elukaaslasel oli välisriigis sääreluumurru parandamiseks operatsioon ja sealt anti talle kuni koduriiki saabumiseni igapäevased süstid teha, et tromboosiohtu vältida. Operatsioonist on möödas 3 nädalat, kas Eestis tuleb süstidega jätkata või kui kaua peab pärast operatsiooni süste tegema? Kui reaalne tromboosioht üldse on nii kaua pärast operatsiooni?

Sääreluude murru järel soovitaksin teha tromboosi profülaktikat süstitavate antikoagulantidega kokku kuni 28 päeva. On olnud kaks sünnitust, raseduse ajal olen süstinud fraxiparinet ja clexanet.

Teadsin seni, et ühtegi hormonaalset rasedusvastast vahendit kasutada ei tohi. Naistearst väitis nüüd aga,et hormoonspiraali võib ikkagi paigaldada kuna hormonide mõju on seal väga lokaalne.

Kas see info on õige või peaks sellest variandist siiski igaks juhuks loobuma? Kui Teil on Leideni sündroom, siis Teile on keelatud kombineeritud kontratseptiivid rasestumisvastased pillidkuid on lubatud kas Cerazette tabletid ei sisalda östrogeeni või Mirena emaka-sisene vahend. Seda ilmselt Teie naistearst Teile pakubki. Sukles Küsimus nr 48 Tere! Olen pikemat aega hädas parema jalaga, mis jalasääre alaosas valutab ja kuumab, hommikuti on väga valus jalale astuda.

Jalg on õhtuks pahkluust paistes. Kui palju liikuda, siis paistetus taandub. Vahel tundub, et jalas on sada nõela, eriti valus on kanna all. Mõnikord on valu kuni reieni ja kiirgab isegi sama poole kätte.

Mida peaksin tegema, et elu kvaliteeti tagasi saada? Kõigepealt peaksite pöörduma arsti vastuvõtule ja laskma välja selgitada kaebusi põhjustava haiguse nime, siis võimalusel ravida või soovitused elustiiliks. Siis hakkab elukvaliteet paranema. Hoolimata tõhusast intereneti ajastust, ei saa haigust valu allosas kõhtu kui ma suitsetan kirja teel diagnoosida, nägemata probleemi tekitavat kehaosa ja inimest sihipäraselt küsitlemata.

Seega pöörduge oma perearsti poole, et kõigepealt kinnitada või välistada tromboosi diagnoos, vajadusel edasi suunata tromboosikabinetti AS Alay verd pärast urineerimist. Kaljusaar Küsimus nr 47 Tere!

Sooviks teada,et kuidas avalduvad sümptomid,kui kaelaveresooned on lupjunud? Nimelt,olen ise Samuti katsudes on kaelasooned väga valulikud ja pinges,ning valu kiirgab ka vasakusse kätte ning ka hammas tuikab vahepeal vasakult poolt. Hambaarstil käisin,ning põletikku hammastes ei ole.

Käes on vahepeal selline ebameeldiv tunne ja vasakul pool lõualuus samuti,nagu oleks seest poolt paistes või turses midagi. Samuti oli ka üldkolesterool tõusnud 5,8. Arst ei määranud dieeti. Kas võibolla,et kaelaveresooned on ummistunud? Samuti on vasakul pool peas ka valud, silma juures. Pigem on Teil tegemist kaelaihaste pingest tingitud valudega see on katsumisel valus, ateroskleroos veresoontes ei ole katsumisel valus või lülisamba kaelaosa diskiprobleemidega. Pöörduge oma perearstile, kes aitab Teie probleemi põhjuse välja selgitada Parimaga, dr.

Kurb on see, et olen ülekaaluline ning reie ümbermõõt on 53 cm. Olen kogu kaubanduses ja ka interneti poodides näinud minule vaja mineva rõhuga mmHg vaid kuni 45 cm ümbermõõduga. Kas tõesti ei olegi valu allosas kõhtu kui ma suitsetan suuremaid või ei ole neid Eestis suuremaid? Kas saan siis kanda väiksema rõhuga või saab neid suuremaid kusagilt siiski tellida? Seal on võimalus tellida täpselt isikliku suuruse järgi. Juhul, kui see variant osutub liiga kalliks, on kindlasti heakui kannate kasvõi nõrgema kompressiooniga sukki.

Küsimus nr 45 Millises vanuses või olukorras on mõtet teha trombofiiliku lastele trombofiilia-uuringuid? Tegemist on tüdrukutega. Küsimus nr 44 Saan tromboosi ravimit Xarelto. Süvaveeni tromb avastati mais ja tänaseks olen juba paar kuud seda söönud, varem ka süstisin. Kas võin tarbida toidulisandit Spirulina? Ega nendele toidulisanditele vastunäidustusi pole koos Xareltoga?

Seega keelatud toidulisandite kasutamine pole. Kuid soovitaksin arvestada siiski asjaoluga, et neid uusi ravimeid on oluliselt vähem aega uuritud ja kasutatud. Tromboosi ravi on hädavajalik, hõlmikpuu ekstrakti kasutamine ilmselt mitte. Võib-olla siiski alustada toidulisandi kasutamist, kui olete ravi lõpetanud? Aga seniste teadmiste baasil teada olevaid kõrvaltoimeid pole. Küsimus nr 43 Olen 69a.

Kordagi ei ole olnud probleeme ja doosi ei ole vaja olnud muuta. KH äärmiselt põhjaliku uurimise tagajärjel ei leitud. Kästi asendada Marevan Pradaxaga, mida ei ole nõus ükski arst välja kirjutama puudub HK dotatsioon ja kardioloogi otsus oli siiski riskida ja jätkata Marevaniga.

Kuidas toimida? Sellel preparaadil pole tõesti haigekassa soodustust, aga näidustus kodade virvendusarütmiga insuldi profülaktikaks on täiesti olemas. Küsimus on enamasti ravimi hinnas. Kui Te olete suuteline Pradaxat ostma, siis ei tohiks olla probleemi selle ravimi kasutamises. Kui Teile aga hind üle jõu käib, siis on probleem olemas. Teine asi on muidugi see, et ka Pradaxa kasutamisel võib tüsistusena tekkida verejooks. Mõlemad preparaadid on ju antikoagulandid, toimemehhanism erinev, kuid toime sarnane.

Seega me ei saa anda garantiid, et ka selle ravimi kasutamisel hemoglobiini langust ei teki. Ma arvan, et peate ikka oma kardioloogiga need asjad korralikult läbi arutama. Küsimus nr 42 Olen süvaveeni tromboosiga haige. Perearst kirjutas mulle antidepressandi — Ciraset 10 mg, juurde võtan esialgu xanaxit.

valu allosas kõhtu kui ma suitsetan tõmmates valu allosas kõht neuroloogia

Ciraseti infolehes on kirjas, et ravim mõjutab INR taset. Saan aru, et seda ravimit tarbides pean ravi jooksul iga nädal tegema INR analüüsi. Kas see on mulle sobilik ravim? Ka nendel patsientidel, kellel INR püsib muidu väga stabiilselt terapeutilises vahemikus. Kui aga uue ravimi lisamise järgselt INR ei muutu või stabiliseerub kiiresti teiseks-kolmandaks määramisekssiis edasi pole vajadust tingimata iga nädal analüüsi teha. Tavaliselt võetakse ka antidepressanti pikemalt, vähemalt 3 kuud.

Uuesti oleks vaja INR analüüsi kontrollida mõned päevad pärast ravimi kasutamise lõpetamist. Nii tuleks käituda kõikide ravimitega, mis raviskeemi lisatakse ehk mis ei ole püsivalt Marevani kõrval raviskeemis. Küsimus nr 41 Tere. Olen 18 aastane naine ning 2 nädalat tagasi avastati kopsuarteri vasakus alasagara harus ja osalt ka alasagara segmentaalsetes arterites trombimassid.

Põhjuseks antibeebipillide kasutamine. Haiglas sain süste ning Marevani, kodus jätkan raviga Xarelto 15mg x 2. Sooviksin teie valu allosas kõhtu kui ma suitsetan ravimi Xarelto kohta. Ning tegelesin eelnevalt võrkpalliga, millal ja kui intensiivselt võiksin treeninguid jätkata?

Korralike ja suurte ravimuuringutega on tema efektiivsus süvaveeni homöopaatilised ravimid tsüstiidi jaoks ja KATE ravis tõestatud. Loomulikult pole meil veel suurt isiklikku kogemust, aga ka see tasapisi suureneb ja siiani negatiivset tagasisidet ravimi koht pole minul ega mu lähimatel kolleegidel küll olnud.

Tahaksin ainult meelde tuletada, et ravi esimesel kolmel nädalal on 15 mg kaks korda päevas ja pärast kolme nädalat on ravi üks 20 mg tablett üks kord päevas. Treeningute alustamise kohta on nõuannet raskem anda. Kui Teil pole enam mingeid kaebusi, siis võite tasakesi treeningutega alustada, aga vältida tuleks sellist treeningut, kus on kukkumiste-vigastuste oht olemas.

Küsimus nr 40 Tere, olen 23 aastane, naine. Kuna kateetrite sisestamise kohta tekkis suur sinikas ning see koht oli paistes, ei saanud ma korralikult kõndida ~ nädala peale protseduuri kõndisin ikka, aga mitte väga pikki vahemaid. Nüüdseks on kõik korras, aga kõik need kolm kuud ma olen pidevalt kartnud trombi, kuna ma ei tea selle kohta just palju.

Minu küsimus on- kas protseduurijärgne oht trombi tekkeks peaks peale kolme kuud olema kadunud? Mida ma peaksin jälgima kui üldse? Pärast kolme kuud on protseduuride järgne tromboosioht tõesti kadunud. Aga alati, kui on tervisemuresid, tuleb perearstiga nõu pidada.

Rahulikku jõuluaega! Küsimus nr 39 Tere, olen Jäin natuke rohkem, kui 2 kuud tagasi välismaal haigeks. Raviti haigusi mis hilisel uurimisel osutusid valeks ja jäeti ravimata haigus ed mis oleks vajanud suuremat tähelepanu. Võtsin kuu ajaga alla ligemale 12 kg, selle sama haiguse käigus.

Üldiselt olen aktiivne inimene ja töö on olnud pidevalt jalgadel. Viimase kuu aja jooksul olen hakanud tundma oma vasakus käes ja jalas eriti jala laba osas valu, nõrkust, krampi ja surinat.

Kurtsin seda ka perearstile, aga ta ei pööranud suuremat tähelepanu. Vahel harva lööb ka paremas käes paar sõrme nõrgaks ja siis krampi. Aeg ajal lööb ka tugevaid torkeid südame piirkonnas… kas tõsiseks muretsemiseks on põhjust? Püüan end pidevalt rahustada, et võibolla on tegu lihtsalt lihaskrampidega…aga samas millest need kül nii äkki tekkinud on?

On tehtud vereanalüüsid mis arsti sõnul kõik olid normis. Palun väga vabandust, kui tülitan vales kohas. Väga raske on Teile nõu anda, sest kaebused, mida esitata on väga mittespetsiifilised, s. Samas jätate nimetamata, missugust haigust milliseid haigusi põdesite.

Küsimus nr 38 Tere, olen võtnud pille umbes 8 kuud. Mingil hetkel on jala siseküljele — põlve juurde suurem sinine koht tekkinud, nagu oleks veresoonelaiend vms.

Ise arvan, et tekkis rasedusega, nüüd enam väga kindel ei ole. Suvel mäletan, et oli pidevalt õhupuudus ja jõuetu olek. Nüüd on pigem peavalud ja jalgadele mõned sinakamad kohad juurde tekkinud.

  • KÜSIMUSED-VASTUSED – Terkes
  • Lehekülje allpool näete esitatud küsimusi ja arsti poolseid vastuseid.
  • Uriinis ei kahjusta veri
  • Haiget kõhtu allosas naistel keskel
  • Küsimused & vastused « Tromboosialane info arstile ja patsiendile
  • Seitse tromboosi sümptomit, mida tasub teada - Haigused - Tervis
  • Paranemine toimus normaalset, kuid mõne aja pärast umbes pool aastat pärast operatsiooni hakkasid mitmesugused hädad peale.
  • PM Tervis Sage kihelus- või kipitustunne kindlas kohas on üks tavapärasemaid tromboosi sümptomeid.

Kas peaksin igaks uhuks pillide võtmise lõpetama ja pöörduma perearstile? Loogiline oleks siiski toimida nii, et kõigepealt pöördute valu allosas kõhtu kui ma suitsetan ja arutate temaga oma mured läbi ning siis vajadusel, kui arst seda soovitab, lõpetate mingi ravimi tarvitamise või teete vajalikud uuringud.

Ei ole mõistlik internetist või foorumitelt saadud teadmiste kildude alusel teha ravi muutvaid otsuseid. Väga paljudel juhtudel on siiski oluline vahetu kontakt arstiga, kes kuulab ära Teie kaebused ja teeb ka alati esmase ülevaatuse ning seejärel juba järgnevad otsused. Küsimus nr 37 Eile tundsin, et vasak käsi on küünarnuki lähedalt valus. Lähemalt uurides leidsin, et katsudes oleks naha all nagu muna.

Täna hommikul ärgates oli käsi nö surnud samuti. Kas tegu võib olla tromboosiga? Tromboos ei väljendu tavaliselt konkreetselt piiritletud väikese koldena, turse tekib enamasti ikka suurel osal või isegi tervel jäsemel. Küsimus nr 36 Tere, mu vanaema käis põlve operatsioonil ja peab nüüd 1,5 kuud pikali olema, et tromboosi ei tekiks.

Operatsioonist on nüüd möödas pea 3 nädalat ja eile jäi tal alaselg cranberries ja tsüstiitide ülevaated haigeks ja on väga valus…. Kas seal võib olla tromboos või on siiski külm läbi käinud? Kuulen küll esimest korda, et tromboosi ärahoidmiseks on määratud voodirežiim. Vastupidi, voodisolek, s. Kardan, et olete koos vanaemaga küll millestki väga valesti aru saanud.

Alaselja valu ja paistetus pole siiski sümptomid, mis tromboosile viitaksid. Äkki ongi põhjuseks see pikk lamamine. Ruttu voodist välja! Küsimus nr 35 Minul oli Nüüd on soov uuesti rasestuda. Naistearst arvas, et võiksin enne rasestumist võtta Hjertemagnyli tablette ja hiljem kui jään rasedaks siis hakkan süstima. Mis koguses peaksin tabletti võtma ja kas see on OK, kui mul on olnud varem kaks korda kaksteistsõrmiksoole haavand?

Ja mis koguses ma hiljem madalmolekulaarset hepariini peaksin süstima? Selleks süstitakse madalmolekulaarset hepariini profülaktilises doosis kogu raseduse aja ja 6 nädalat pärast sünnitust. Venoosse tromboosi profülaktikas ei ole aspiriinist Hjertemagnyl kasu. Võib-olla oli Teie günekoloogil mingi muu põhjus selle soovitamiseks?

Soovitan võimalusel enne teha ka gastroskoopia, et hinnata võimalike tüsituste veritsuste riski. Vajadusel saab ju määrata paralleelselt mao kaitseks ravimeid, näiteks prooton-pumba inhibiitoreid. Kui Teil oli rasedusega seotud süvaveeni tromboos, kas trombofiilia markerid on Teil määratud?

Küsimus nr 34 Kas on kusagil olemas mingi kirjandus õige toitumise kohta tromboosiga?

KÜSIMUSED-VASTUSED

Mitmel interneti leheküljel on küll kirjas mida võib ja mis ei ole kasulikud, kuid kas kusagil räägitakse retseptidest? Kuivõrd tromboosiga on üles kerkinud ka kolesterool ja kui lugeda mida ühe puhul võib ja teise puhul ei ning vastupidi, siis on küll tunne, et peaaegu midagi ei tohi. Tõtt öelda ei oska ka perearstid sellel teemal eriti sõna võtta, ehkki haigus ei ole ju eriti haruldane.

Tahaks hakata kasutama ka vitamiine ja toidulisandeid, kuid jällegi on see, et keegi ei oska midagi öelda, soovitada. Venoosse tromboosi korral ei ole tegelikult rangeid toitumissoovitusi, süüa tuleb tervislikult ja kindlasti on väga oluline jälgida, et kehakaal ei oleks suur. Sest ülekaal ise on nii arteriaalse kui venoosse tromboosi riskifaktor. Erandiks on muidugi need juhud, kui on rakendatud ravi Marevaniga.

Sel juhul tuleb küll toitumist hoolikamalt jälgida. Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin Marevan. Ka toidulisandite ja vitamiinide kasutamine Marevaniga ravi perioodil ei ole soovitav, eriti tuleks vältida K-vitamiini sisaldavaid preparaate ja toiduaineid.

Arteriaalse tromboosi ja kõrge kolesterooli puhul on toitumissoovitused loomulikult pisut rangemad. Kõrge kolesterooliga patsientidele on head toitumisalased soovitused näiteks saadaval netis lehel www. Küsimus nr 33 Tere, olen Põdesin jõulude ajal kopsuarteri trombembooliat. Hetkel tarvitan Marevani 7,5 mg ja perearsti määratud Atorvastatini kolesterooli alandamiseks mis ootamatult kõrgeks läks.

Aeg-ajalt on mul tunne nagu hakkaks pea ringi käima mõnikord kõrvus kumiseb, pulss tõusebvõib tekkida ka kerge paanika, et hingamisraskused korduvad. Kas sellised peapööritused on normaalsed või mida nendega ette võtta saaks?

Selle haiguse puhul sõltub patsiendi enesetunne palju sellest, kui ulatuslik haigus oli, s.

valu allosas kõhtu kui ma suitsetan vere uriinis pärast kukkumist

Tavaliselt küll korraliku Marevan ravi foonil kui INR on vahemikus kaebused taanduvad suhteliselt kiiresti. Teil peaks ka nagu olema pigem nii, et vaevused taanduvad. Muidugi võib olla, et kaebusi võimendabki kerge paanikahäire, sest haigus iseenesest on tõsine ja hirm selle kordumise ees on igal inimesel. Aga kaebuste põhjuseks võib-olla hoopis mõni muu lisandunud terviseprobleem, näiteks vererõhu kõikumine jne.

Soovitaksin perearstiga nõu pidada, võib olla on vajalikud lisauuringuid. Probleemide püsimisel võib perearst suunata Teid ka meie haigla tromboosikabineti vastuvõtule. Küsimus nr 32 Mul on diagnoositud faktor V Leideni mutatsioon.

Vasema jala süvaveeni tromboos all sääreosas ca 2 aastat tagasi, sellest ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,6 doos 12mg. Viimase kuu jooksul on jalg rohkem turses, tugev kuumav valu kohe, kui hommikul tõusen. Tugisukata üldse olla ei kannata. Jalg on ka ümbermõõdult kogu ulatuses tunduvalt jämedam kui parem jalg. UH doppler reieosast põlveni midagi uut ei leidnud eelmisel nädalal teginsääreosa arst ei vaadanud. Kuidas edasi käituda? Mis oli põhjus, miks sääre osa ultraheliga ei vaadatud, seda ei oska kommenteerida.

Kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et Teil on välja kujunenud nn. Aga kuna kirjeldate, et just viimasel kuul on asi jälle hullemaks läinud, siis oleks ilmselt vajalik ikkagi ultraheli uuring terve jala süvaveenidest. Mõnikord on vaja trombide lahustamiseks hoida INR kõrgemas vahemikus 3- 3,5. Mõnikord on vajalikud täiendavad uuringud, et korduva tromboosi riskifaktoreid hinnata. Pidage nõu perearstiga, kindlasti suunab ta Teid vajadusel tromboosikabinetti või veresoonte kirurgi konsultatsioonile.

Ärge ainult loobuge tugisukkade kandmisest, nende kasutamine on näidustatud v. Küsimus nr 31 Olen 38 aastane naine. Põdesin aasta tagasi kopsuarteri trombembooliat, mille põhjuseks Leideni mutatsioon ja antibeebipillid.

Tarvitan Marevani 7,5mg ja 9mg vahelduvalt ülepäeva. Nädala pärast on mul plaanis Silmakliinikus väike op.

Mitu päeva enne op. Loen Teie kirjast, et kopsuarteri trombemboolia oli Teil aasta tagasi. Reeglina ravime me kopsuarteri trombembooliat Marevaniga kuus kuud. Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud?

Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada? Valu allosas kõhtu kui ma suitsetan muidugi ei ole mingeid erilisi asjaolusid, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst!

Küsimus nr 30 Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi teine varem küsinud. Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas. Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata. Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on ühikut, norm pidavat olema 0,5. Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei näita midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras.

Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist? Mis selle põhjus võiks olla? Millega saaks seda ravida? Kukla piirkonnas on rõhuv tunne. Tavaliselt on mul vererõhk madal, kas see võib olla vererõhust? Arsti juurde panin küll aja, aga selle sain alles järgmiseks nädalaks.

Olge kenasti kodus, jooge sooja vaarikateed, tehke viinasokke ja võtke ibuprofeeni. Kõik saab korda. KÜSIMUS: Ravimite koostoime Kas eakam inimene, kes tarvitab mitmeid erinevaid ravimeid, võib sattuda olukorda, kus ravimid hakkavad avaldama ebasoovitavaid koostoimeid?

Mida arvate? VASTUS: Mulle tundub asi kahtlane: üldjuhul peaks olema vererõhurohi, südameravim ja rütmihäire preparaat üks ja sama medikament, vähemalt on võimalik valida 1 tablett, millel on kõik need toimed olemas. Juba 3—4 ravimi koostoime on prognoosimatu, see sõltub annusest, inimese vanusest, maksa ja neerude seisundist, ainevahetustüübist jne.

Soovitan raviarstiga koos vaadata raviskeem üle ja valida tema soovitusel 1—2 kõige enam näidustatud ravimit. Ka rahusti ja unerohu pikaaegne tarvitamine, s. Aga ravimi infolehelt lugesin, et see on vastunäidustatud bronhiaalastma korral ka varem esinenud. Aga mul on ka varem ja on ka praegu astma. Kas ja mida siis see astma esinemine rohu võtmisel kaasa toob? Ravim kuulub mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite rühma koos ibuprofeeni ja diklofenakiga. Teatud astmavorm võib ägeneda selle ravimirühma organismi sattumisel, seetõttu peaks olema ettevaatlik.

Kui olete varem tarvitanud selle ravimrühma preparaate ja kõik on hästi, siis mõningase ettevaatusega võiks ravimit tarvitada. Ravimitootja poolt on korrektne, et ta nimetab vastunäidustusi pigem rohkem kui vähem, see võib teinekord patsiendi päris ära hirmutada. Nõelata saamise peale läheb paiste, mis laieneb aina, üle kere tekivad kublad, hingamine raskeneb.

Peab vist lisama, et tal diagnoositi eelmisel aastal astma, kuigi hoogusid pole olnud. Vahepeal tundus, et sai ilma rohuta hakkama, sest ma ei märganud, et piip Pulmicort oli tühi, aga nüüd jälle alatasa köhatab. Asi on päris tõsine. Astma on iseenesest kui üks allergia variant ja lisaks ka ülitundlikkus mesilasemürgile teeb olukorra kehvemaks. Soovitan hoolsat astma põhiravi Pulmicort näiteks annust, tõstes vastavalt lapse kasvamisele.

valu allosas kõhtu kui ma suitsetan vere uriinil alkohoolses

Kodus peaks olema ka kindlasti astmahoo katkestamise ravim Ventolin näiteks. Esmaabiks peaks laps saama kiiresti organismi manustatavat allergiarohtu ja hormoon prednisolooni. Kiiremini toimib allergiarohi tilkadena, näit Zyrtec või siirupina — claritin. Prednisolon on saadaval tabletina. Siiski soovitan Teile koju muretseda ka süstitava allergiarohu, levinum on Tavegyl ampullis 2 ml ja hormoon prednisoloon: 25—30 mg 1 ml ampullis.

Teil aga tuleb omandada lihasesisene süstimistehnika, ühekordsete süstaldega see polegi nii raske.

Üliraske allergiline reaktsioon võib tekkida minutitega, abi võib olla vaid Teie läbiviidud ravist. Kiirabi jõudmine võib ka liigselt viibida. Tavaliselt kipuvad mesilased nõelama ikka suveti, kui laps on laagris, vanavanematel külas või matkal. Soovitan kõike seda arutada oma perearstiga ja allergoloogiga, kes annaksid juba konkreetsemaid soovitusi.

Nimelt vanaema hirmutab, et kui lapsel on ikka suur magusaisu ja ta seda ka tõesti suhteliselt palju tema arust sööb, võib tulla ja et juba ongi lapsel suhkruhaigus. Minul endal oli ka lapsena magusaisu, kui raamatut lugesin, ikka midagi krõbistasin.

Praegu vahest harva, kui väsimus või midagi, siis šokolaad nagu kosutab.

Selena Gomez - Hands To Myself

Kas on põhjust muretseda, kui laps on kõhnapoolne, ei joo vedelikku haiglaselt palju, traavib ringi ja tema hambad on terved? Mis on magusasöömises halba? Vanaema soovitab kogu aeg süüa musta leiba — no ma ei tea, minu meelest on ka kuiva leiva söömine veider — laps peaks ikka sooja toitu peaasjalikult saama ning värsket kraami, mitte et leiba üldse mitte, aga vahet pole — musta leiva käärud enne suppi või muud toitu rikuvad nende isu täpselt samamoodi kui kommid.

Seda on püütud seletada mitmeti, üks seisukohti on aga selline. Nimelt on ema rinnapiim suhteliselt suure suhkrusisaldusega, hiljem, kui enam rinda ei saa, on harjumus magusat saada aga alles. Suhkrusöömine lapseeas ei tekita suhkruhaigust.

Kindel on see, et igas eas peab olema igapäevane toit tervislik ja hästi tasakaalustatud ja sisaldama normaalseks elutegevuseks ja kasvuks kõiki vajalike toit- ja mineraalaineid. Magusal on omadus blokeerida peaaju söögiisu küllastuskeskust, see tähendab paar suutäit magusat ja isu ongi otsas.

Mõtlen siin isu n-ö asjaliku toidu suhtes. Ka näkitsemine rikub oluliselt isu. Sage magusasöömine kujutab endast tõsist ohtu ka hammastele, see happekollireklaam teleris on täiesti õige. Mida soovitada? Kui toitumine on tasakaalustatud ja sisaldab kõike vajalikku, siis selle kõrval paar-kolm kommi, küpsist päevas pole kurjast. Kui aga lapse n-ö õige toidu tarbimine kannatab magusasöömise tõttu, on vajalik seda kindlasti reguleerida. Olen ise 2 ja 3 a laste issi ja tean probleemi keerukust omast käest.

Sageli anname vanematena suure või väga suure kisa ärahoidmiseks lihtsalt alla. Hiljutine avastus oli šokolaadi medalitega. Kui suurem laps on olnud matkal, kodustel töödel, pere spordivõistlustel väga tubli, siis on see väga tõhus preemia.

Selle nimel laps püüab hoolega. Kui kommid laste silma alt ära peita, siis lapsed näivad ka asja mõnevõrra unustavat. Suur viga on see, kui lauale panna kott või kauss kommidega, siis ei saa rahu enne, kui see on tühjaks valu allosas kõhtu kui ma suitsetan. Kannatab nii selle kui järgmise päeva söögiisu. Loodan, et sain olla kasulik, jagades kogemusi nii tohtri kui väikeste põnnide issina. Kas nende sage joomine võib põhjustada ka ülekaalu?

Sõidan pikki maid autoga ja olen avastanud, et Starter aitab ärkvel püsida olen 32, naine. Vahel joon mitu pudelit päevas? Kas teen endale sellega ehk liiga või pole põhjust muretseda? VASTUS: Tervisliku toitumise kuldreegel on: igapäevane toit peab olema mitmekesine, hästi tasakaalustatud ja vastama inimese energiavajadusele. Energiajoogid sisaldavad põhiliselt süsivesikuid glükoosimis on hea peale tugevat füüsilist koormust, mineraale ja vitamiine.

Joogi tarvitamisel kompenseeritakse kiiresti peale tugevat füüsilist treeningut kaotatud vedelik, mineraalid, glükoos.

Glükoos, vitamiinid ja süsihappegaas omab tõesti ka üldist toniseerivat toimet, kui pole eelnenud tõsist füüsilist pingutust. Peaks lugema ka purgi pealt süsivesikute ja vitamiinide sisaldust. Kui joogiga saadav süsivesikute hulk jääb sellesse piiresse, siis pole midagi halba karta.

Autoga sõites on tõhusam kuigi mitte nii mugav võte väsimuse peletamiseks, väike peatus, kus tullakse autost välja, tehakse mõned venitus-sirutusharjutused, hea on ka väike uinak. Puhanult läheb sõit palju ohutumalt. Või äkki saab nii maohaavad? VASTUS: Lahjendatud kujul 2—3 supilusikatäit enne sööki stimuleerib maomahla eritumist ja soodustab hea isu teket ja paremat seedimist.

Kurjast oleks õunaäädika joomine tühja kõhu peale ilma järgneva söögikorrata. KÜSIMUS: Hingamine Olen tegelenud spordiga terve oma elu, kuid eelmise aasta kevadest alates on mind hakanud painama õhupuudus treeningutel ja sel suvel on see läinud isegi nii hulluks, et juba kergema sörkjooksu ajal tekib hapnikupuudus.

Olen käinud erinevatel uuringutel: allergia, koormusastma, kopsuröntgen, kilpnääre ja talvel isegi operatsioonil, kus mul lõigati nina, et õhk paremini läbi käiks. Midagi ei leitud, kuid enesetunne läheb järjest halvemaks.

Ei oska enam ise kuhugi abi saamiseks pöörduda. Äkki oskate aidata? Vanus, sugu, põhitöö, spordiala, kehakaal, perekondlikud haigused jne. Võimalik, et Teie vaevuse tekkes on osa füsioloogilisel vananemisel, stressil, ärevus-meeleoluhäirel.

Kui tõesti kõik on normis, siis see iseenesest annab juba jõudu juurde. Võib-olla on abi ka psühholoogi konsultatsioonist, kui keha poole pealt on kõik hästi. Olen aastane neiu. Minu mureks on kõhuvalud. Mõnikord peale sööki hakkab valutama ülevalt kõhu keskosast, umbes kolmnurga juurest, kuid natuke allpool.

Neid valusid tihti ei esine, harva üsna harva tuleb küll ette. Need on alles sellel aastal tekkinud. Ükskord ma mäletan seda, et kõhtu lõi väga tugev valu see oli peale sööki, natukese aja jooksul läks üle. Need valuhood kestavad umbes 20 sekundit umbes sinna kanti. Kuna mul esineb peavalusid, siis ma kasutan tihti peavalu tablette ja veel ka Magne B6-te viimane on neuroloogi poolt kirjutatud. Regulaarselt ma ei toitu.

Kooli ajal ei söönud peaaegu mitte kunagi hommikust. Praegu söön, millal juhtub. Ülekaaluline pole.

valu allosas kõhtu kui ma suitsetan kuidas ravida teravat tsüstiit

Kas on põhjust muretseda? See pole haigus, kuid märk sellest, et midagi on viltu. Talitlushäire põhjuseks võib olla ebaregulaarne toitumine, stress, kiire söömine, ühekülgne kiir toit jne.

Soovitused on regulaarne täisväärtusliku toidu söömine. Kui vaevuste iseloom muutub, valu allosas kõhtu kui ma suitsetan muutub kestvamaks, tekib näiteks tühja kõhuga ja öösiti, siis see viitaks noortel daamidel harvem esinevale tõvele- kaksteistsõrmiksoole haavandile. Kui esineks tugev hootine valu hgch uriinis vähem kui veres paremal roidekaare all eriti peale rasvasema toidu söömist, siis see viitaks sapikivitõvele.

Ka see on noortel neidudel harv, kuid siiski võimalik. Sellistel puhkudel soovitan pöörduda kindlasti arsti vastuvõtule. Muidu ei oleks midagi, kuid see häirib mu abikaasat. Rahvasuu ütleb, et see, kes krigistab hambaid, sellel on ussid sees. Ma ise kahtlen selles väites, seda enam, et ma olen andnud mustuse adenomi eesnäärme kastmine verega ja ussimune ei ole leitud.

Mis võib olla tegelikult selle põhjus ja kuidas seda saab ravida. VASTUS: Kui on juba uuritud kehaliste haiguste suhtes ja kõik tundub olema korras, siis sageli on hammaste krigistamise põhjus hoopis päevane psüühiline pinge, stress, ärevus. Soovitan koos abikaasaga minna taas arsti vastuvõtule, et taas arutada võimalusi abistamiseks. Seniks aga traditsioonilised soovitused: reguleerida töö- ja puhkeaega, vältida liigset söömist õhtul peale kella 18— Tuulutada enne uinumist tuba, hea on ka kerge jalutuskäik õhtuti.

Olen püüdnud teha erinevaid sööke, mis enne talle olid meelepärased, kuid tema raputab pead ja keeldub, isegi varem proovitud pettemanöövrid on tulutud, poetoitusid pole ta kunagi armastanud. Kõhuga on muidu kõik korras. Kas see on mingi selline tuju, mis möödub, või pean midagi ette võtma? Selline seisund võib eelneda mõnele kõige sagedamini viirusinfektsioonile, külmetushaigusele.

Kui asi kahtlane, soovitan pöörduda perearsti vastuvõtule, kes vaatab Teie last juba arstlikult läbi, määrab vajadusel analüüsid-uuringud ja saab nii anda kõige paremat nõu.

Olen aastane noormees. Ilmselt pidevast pingutusest täiskohaga istuv töö, ülikool päevaõppevormpole isu, toit ajab iiveldama ja kehakaal on langenud niivõrd, et riided on seljas justkui riidepuul. Pidev väsimus ja kõigest tüdimus. Mida peaks ette võtma, et kaal tõuseks ja tervis taas korda saaks? Kas on põhjust karta näiteks sapipõiepõletikku vms. VASTUS: Minu esimene soovitus on teha valik töötamise ja õppimise vahel ning siis külastada perearsti ja teha põhilised uuringud mitmete haiguste täpsustamiseks, mis võivad viia sellise tulemuseni.

Ei kujuta hästi ette õppimist kõrgkoolis päevases osakonnas ja samas ka täiskohaga töötamist. Siinkohal ei saa ma kahjuks lisada täpsemaid soovitusi, kuna paljud pisiasjad Teie kirjas puuduvad.

Mind häirivad pidevad n-ö krooksud lasen õhku välja ja söögi või joogi maitse tuleb tagasi suhu peale söömist. See tuleb täiesti tahtmatult. Isegi kui püüan neid tagasi hoida, tuleb ikkagi. Varem polnud sellist probleemi. Aga nüüd on need järjest tihedamaks läinud.

Millest need tekivad ja mida ma tegema peaksin, et need vähemaks jääksid! Kas võib see tekkida mõnedest toiduainetest?

Teie kirjas on millegi järeldamiseks vähe infot. Vaevuse tekkes võib olla oluline stress, kiirustades söömine, gaasi sisaldavad toiduained nagu õunad, palju leiva-saiatooteid jne. KÜSIMUS: Haigestumine ja sport Mul on selline küsimus, et olen eilsest tundnud ennast natuke haigena nagu oleks mingi viirus: hakkas nohu ja kurgus kipitab, samuti kehalihased natuke valutavad ja pea on raske.

Hakkasin ennast ravima salvidega ja kurgu imemistablettidega, aga küsimus on selles, et käin 2 korda nädalas võimlemas aeroobikas, sealsamas ka jõusaal. Kui mu organismis on selline väike viirus, kas ma võimlemisega hullemaks ei tee? Olen aastane naine. Puhata, vaadata aknast välja, lugeda jutukat, suhelda heade inimestega, juua mõnda raviteed. Kui tervis ei taha korda minna, soovitan minna perearsti vastuvõtule.

Ma koostasin koos treeneriga jõusaaliprogrammi ja järgin seda. Samas läksin üle toitumisele 4—6 korda päevas, korraga söön vähem. Kõik oli täitsa hea seni, kuni tekkis kõhukinnisus. Kas see võib tekkida sellest, et ma söön liiga vähe rasvast? Toit on mul kõik, kas keedetud või küpsetatud. Igatahes peate saama salatitena porgandit, õuna, kaalikat, kapsast, teraleiba. Arvan, et üks põhjus on see, et hoolsa trenniga kaotate higistamisega palju valu allosas kõhtu kui ma suitsetan, sellevõrra võib olla ka kõht kinnisem.

Proovige mõtelda, mida sõite enne ja mida nüüd, mis on teisiti. Esialgu ärge haarake lahtisteid, vaid proovige normaalse toitumisega taastada oma kõhurütm.

Mu pulss on rahulikus olekus 96! Mingi 2 a tagasi oli Vahepeal tegin sporti ja see oli südamele väga raske, kas spordiga organismi ülekoormamine võis teha mu südamele nii palju kahju? Pealegi on iga füüsiline koormus kuidagi väga raske nüüd, nt kui sörgin hästi rahulikult, siis juba kohe hakkab süda väga peksma ja läheb pahaks Kui ma olen oma südame niivõrd üle koormanud, siis kas seda on võimalik üldse ravida?

Seitse tromboosi sümptomit, mida tasub teada

Olen kõigest aastane noormees Pole ju võimalik elada, kui iga füüsiline koormus on raske Soovitan pöörduda esmasteks südameuuringuteks perearstile, kes peab vajadusel nõu ka kardioloogiga. KÜSIMUS: Podagra Kuidas peaks sellise diagnoosi puhul oma tervist jälgima, kas oleks otstarbekas kasutada loodustooteid ja kas on tegemist ensüümi puudumisega? Kas haigust on võimalik lõplikult välja ravida?

Tuntuim koht on suure varba põhiliiges. Toidus tuleb ära jätta veini, õlle, kondipuljongi. Raviks on hea allopurinol tabl analüüsi järgi. Kontrollima peab ka vererõhku ja kolesteroolitaset veres. Nädalas kord või paar joon mõned õlled.

Viimasel ajal olen täheldanud, et peale suhteliselt vähest alkoholtarbimist on hommikul hirmus pohmell, mida varasematel aegadel pole kunagi olnud. Näiteks eile jõin ära kolm pudelit õlut ja täna hommikul on enesetunne väga halb. Nii on see olnud nüüd järjest juba mitu korda. See teeb mind murelikuks, ma ei mõista, kuidas ma nüüd järsku üldse alkoholi ei talu. Kas tegemist võiks olla mingi maksahaigusega või millest selline asi võiks olla tingitud?

Kas aitaks mingite maksapreparaatide manustamine Carsil, Essentiale? Sellele viitab kas või see, et oskate nimetada ravimite nimesid.

Soovitan pöörduda perearstile ja teha ära maksaproovid. Võimalik, et on tegemist kõhu all oleva valu sügisel alkoholtõvega sellises staadiumis, kus on alanenud alkoholitaluvus.

Rahu võib Teile tuua vaid arsti konsultatsioon, uuringud. KÜSIMUS: Nõrkus magusasöömisest Olen pannud tähele, et kui tühja kõhu peale magusat söön, siis mingi aja möödudes tabab mind suur nõrkus kui ma midagi muud vahepeal ei söö. Mõnikord on asi hullem, mõnikord kergem. Seda on esinenud ka lapsepõlves. Veresuhkur on mul alati normis olnud ja üldse ka kõik muud näitajad ja analüüsid on korras. VASTUS: See on päris tavaline asi: peale asjalikku kõhutäit, mis lõpeb magustoiduga, suunatakse organismi energia seedimisele.

Veri paikneb kehas ümber peamiselt seedeorganitesse. Sel ajal saab peaaju veidi vähem verd ja inimene võib tunda unisust, nõrkust, väsimust, pearinglust.

Kuidas ja mil määral sõltub toitumise iseärasustest, toidukogusest, eelnevatest toidukordadest jne. Soovitan veidi vähendada toidu hulka söögi korral, näiteks süüa hommikul rohkem või senise 3 korra asemel 4 korda. Peale sööki on hea kerge jalutus. Muidugi võib ka leiba luusse lasta nii nagu rahvatarkus seda soovitab. Kuid see on tihti keerukas: meie söögiasutustes veel puudub mugav lamamisvõimalus.

Vahest on see äriidee mõnele toitlustusfirmale, mine sa tea! Olen pikk ja kaalun 56 kilo. Tromboosi soodustavad pärilikkus, vähene liikumine valu allosas kõhtu kui ma suitsetan ülekaal, mistõttu tasub nende riskide olemasolul ka trombide tekkest kindlasti teadlik olla.

Tromboosi on peamiselt kaht tüüpi — venoosne, mil tromb tekib veenis ning arteriaalne, mil tromb tekib arteris.

Inimesed, kel on olnud jalas tromb, võrdlevad seda tunnet tavaliste jalakrampidega. Pidev krambitamine võib viidata sellele, et tromb on moodustunud lihaste ja luude vahel asetsevates veenides.

Seda ei saa ignoreerida, sest see võib mööda veresooni liikuda kopsuni ning siis on tagajärjed juba kurvemad. Kihelus jäsemes. Sage kihelus- või kipitustunne kindlas kohas on üks tavapärasemaid tromboosi sümptomeid. Kui kaasnevad ka muud riskifaktorid nagu näiteks kõrge vererõhk, peaks kiheluse esinemisele eriti tähelepanu pöörama. Kahvatu või punakaslilla nahk.